ΚΡΗΤΗ

Κατά 44 % αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις το 2010.

Μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις το 2011, ενώ στις μικρομεσαίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15 %. Την ίδια ώρα το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να κάνουν προσλήψεις κυμαίνεται κοντά στο όριο του στατιστικού λάθους, καθώς διαμορφώνεται κοντά στο 3 %.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που παρουσίασε  ο πρόεδρός της κ. Β. Κορκίδης. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των εμπόρων και για τις πωλήσεις, τα κέρδη αλλά και τις επενδύσεις.

Η απασχόληση στο εμπόριο μειώνεται ήδη από την τρέχουσα χρονιά, καθώς το 2010 χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας. Στο σύνολο της οικονομίας η απασχόληση μειώθηκε κατά 104.920 άτομα, που σημαίνει ότι μία στις τέσσερις θέσεις χάθηκαν από τον τομέα του εμπορίου. Οι απολύσεις έπληξαν περισσότερο γυναίκες και νέους, αλλά στην ανεργία πέρασαν και 45-50.000 αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ που επικαλέστηκε ο κ. Κορκίδης.

Για το 2011, το 43,7 % των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών επιχειρήσε ων είναι 15 %. Το 65 % των "μεγάλων" προβλέπει μείωση και των επενδύσεων (82 % οι ΜΜΕ) ενώ το 60 % μικρών και μεγάλων αναμένουν μείωση πωλήσεων και κερδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Κορκίδης:

-Το 2010 οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 44 %.

-Οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 55 % έναντι 45 % των κερδοφόρων.

-Η πτώση τζίρου αγγίζει για πρώτη φορά και τα τρόφιμα και φτάνει στο10 %. Στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη η μείωση είναι 15 %, στα φάρμακα-καλλυντικά 17 % και στην ένδυση-υπόδηση 40 %.

-Η ζήτηση δανείων έχει μειωθεί κατά 30 - 40 % ενώ έχει αυξηθεί κατά 60 - 80 % το ποσοστό των απορρίψεων.

"Με αυτά τα δεδομένα, με μείωση των εισοδημάτων, ανεργία και υποκατανάλωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας και έξοδο από την ύφεση. Η οικονομία θα σβήσει και δεν θα επανεκκινήσει", σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.


Δημοσιογράφοι του κόσμου στην Κρήτη για την προβολή του κρητικού λαδιού

Δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την γαστρονομία από εννέα χώρες θα βρεθούν στην Κρήτη, στο πλαίσιο προγράμματος ενημέρωσης για το κρητικό ελαιόλαδο.

Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει τρεις ημέρες και συνδιοργανώνεται από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών φυτών Χανίων και το Διεθνές συμβούλιο ελαιολάδου. Το πρόγραμμα ξεκινά σήμερα, από τα Χανιά, και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στην Κριτσά.

Οι δημοσιογράφοι εκπροσωπούν αναγνωρισμένα ειδικά Μέσα Ενημέρωσης από τις ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία και φυσικά από την Ελλάδα και θα γνωρίσουν το καλό κρητικό λάδι.

Θα παρακολουθήσουν όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με το ελαιόλαδο, από την ελαιοσυλλογή, την έκθλιψη, την παραγωγή και την τυποποίηση του ελαιολάδου, μέχρι την χρήση του στην μαγειρική.Μετατίθεται για Φεβρουάριο- Μάρτιο η δημοπράτηση του αεροδρομίου Καστελίου
Μπορεί η ευρωπαϊκή Τράπεζε επενδύσεων να είναι θετική στην χρηματοδότηση του έργου του αεροδρομίου Καστελίου, αλλά το υπουργείο προσανατολίζεται στο να το δημοπρατήσει αρχές της Άνοιξης! Μετά το Φεβρουάριο θα γίνει τελικά η δημοπράτηση του έργου και δεν υπάρχει δυνατότητα για την 21η Δεκεμβρίου 2010, που ανεπισήμως είχε ορίσει το υπουργείο Υποδομών (χωρίς δηλαδή να έχει αποστείλει επίσημο έγγραφο) ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή συμμετοχών - προσφορών από τους ενδιαφερομένους να αναλάβουν τη σύμβαση παραχώρησης των 800 εκατ. ευρώ, πιθανότατα δεν θα τηρηθεί ούτε αυτήν τη φορά, καθώς η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ δεν έχει ετοιμάσει -και άρα ούτε έχει γνωστοποιήσει- το οριστικό κείμενο της σύμβασης, βάσει του οποίου οι εγχώριοι και ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι θα διαμορφώσουν την οικονομικοτεχνική προσφορά τους. Όπως αναφέρει το euro2day.gr μόνο για τη μελέτη του εν λόγω κειμένου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των κατασκευαστών, θα χρειαστεί διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών. Οπότε, θεωρείται πολύ πιθανό η διεξαγωγή του διαγωνισμού -εφόσον δεν προκύψουν νέες καθυστερήσεις και αναβολές- να γίνει τελικά την άνοιξη του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών εκ μέρους των υποψήφιων παραχωρησιούχων είχε οριστεί από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Σουφλιά η 9η Φεβρουαρίου 2010 (ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2009, δύο ημέρες πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών).

Το νέο υπουργείο Υποδομών, έχοντας στην ηγεσία του τον κ. Δημήτρη Ρέππα, μετέθεσε χρονικά την υποβολή προσφορών για τις 19 Οκτωβρίου 2010, ενώ λίγο πριν από τη λήξη αυτής της προθεσμίας αποφασίστηκε να δοθεί παράταση περίπου δύο μηνών γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η απαραίτητη προετοιμασία εκ μέρους των υπηρεσιών του ΥΠΟΜΕΔΙ.

Πάντως, δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο στο Καστέλι να συνδεθεί σε έναν βαθμό με τη διαδικασία που προωθεί το υπουργείο Υποδομών για την παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές μιας σειράς περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Τόσο στο αεροδρόμιο στο Καστέλι όσο και στα υπόλοιπα περιφερειακά κατά πάσα πιθανότατα θα εφαρμοστεί μοντέλο παραχώρησης ανάλογο με εκείνο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου το 55% ελέγχει το ελληνικό δημόσιο και το 45% ιδιώτες επενδυτές που ασκούν παράλληλα και το management.

Το ενδιαφέρον ιδιωτών να συμμετάσχουν στις νέες αυτές παραχωρήσεις εκτιμάται πως θα είναι μεγάλο, αφού πρόκειται για υποδομές που μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικά περιθώρια κέρδους σε εκείνους που θα τις διαχειριστούν.

Ήδη, για το αεροδρόμιο στο Καστέλι φέρονται να εκφράζουν ενδιαφέρον όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί και πολλοί δυτικοευρωπαϊκοί κατασκευαστικοί όμιλοι.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τη συγκρότηση σχημάτων από την Ελλάκτωρ μαζί με τη Vinci και την εταιρία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Νίκαιας στη Γαλλία, από την J&P Άβαξ μαζί με τον επίσης γαλλικό οίκο Bouygues και τη διαχειρίστρια εταιρία του αεροδρομίου του Παρισιού Aeroports de Paris Management, από τη ΓΕΚΤέρνα μαζί με ξένο οίκο, από τους ιδιώτες εταίρους του 'Ελευθέριος Βενιζέλος" Hochtief και όμιλο Κοπελούζου, αλλά και από την ολλανδική (ελληνικών ωστόσο συμφερόντων) Archirodon Group μαζί με την αυστριακή Strabag και την εταιρία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία.

Ενδεχομένως μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού να έχουν προστεθεί και άλλα σχήματα -ελληνικά και ξένα- στη λίστα των υποψήφιων αναδόχων για το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης.
 euro2day.gr


Για τη σημερινή παρέμβαση του συλλόγου φοιτητών φυσικής κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας νέων πτυχιούχων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα 19 Νοεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο του παν/μίου των Βουτών, έγινε η ορκωμοσία των φοιτητών της σχολής θετικών και τεχνολογικών επιστημών (Σ.Τ.Θ.Ε) του παν/μιου Κρήτης. Ανάμεσα στους φοιτητές που ορκιζόταν βρισκόταν και δυο φοιτητές του φυσικού η υπόθεση των οποίων είχε απασχολήσει την παν/μιακή κοινότητα, τον σύλλογο φοιτητών φυσικής καθώς και τον τοπικό τύπο. Συγκεκριμένα οι δύο φοιτητές είχαν κάνει αίτηση για μεταπτυχιακό στο παν/μιο Κρήτης που τελικά απορρίφθηκε καθώς οι καθηγητές του τμήματος θεώρησαν τις πολιτικές απόψεις και την πολιτική τους δράση <<ανάρμοστες ως προς το ακαδημαϊκό ήθος>>. Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των δυο φοιτητών ο Σύλλογος φυσικής μοίρασε φυλλάδια, ύψωσε πανό και έκανε μια δημόσια παρέμβαση για το ζήτημα όπου και καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκομένους. Το κείμενο που διαβάστηκε ανέφερε μεταξύ άλλων:
‘’Οι δυο συμφοιτητές μας κόπηκαν όχι γιατί δεν πληρούσαν ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά λόγω των πολιτικών τους απόψεων και της πολιτικής τους δράσης. Είναι πολλά τα περιστατικά αυθαιρεσίας που έχουν σημειωθεί σε βάρος του συνόλου των φοιτητών του Συλλόγου, με στερήσεις εξαμήνων, απαγόρευσης χρήσης χώρων, μαζικά κοψίματα. Στη δύσκολη οικονομικά εποχή που ζούμε, που οι γονείς και οι φοιτητές στερούνται για την απόκτηση ενός πτυχίου, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αυθαιρετεί σε βάρος μας, να μας τρομοκρατεί, και να μας στερεί τα όνειρά μας. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να απαξιώνει και να προσβάλει ηθικά και πολιτικά φοιτητές που αγωνίζονται να σπουδάσουν αλλά και που δίνουν συλλογικούς αγώνες για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία. Θεωρούμε χρέος μας την αποκατάσταση της αλήθειας ετούτη εδώ τη στιγμή ενώπιον όλων και δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτήν την αντιμετώπιση, δεν θέλουμε αύριο απαξιωθούμε, να αποκλειστούμε, να κρυφτούμε.”
Ζητούμε να μας κατατεθούν άμεσα τα πρακτικά της συνεδρίασης που απέρριψε τους δυο συμφοιτητές μας, για τη δημόσια αποκατάσταση της αλήθειας και την αποκάλυψη της αυθαιρεσίας που διέπραξε το καθηγητικό κατεστημένο, και δηλώνουμε σε όλους τους τόνους οτι οι αγώνες της νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος είναι σήμερα πιο αναγκαίες από ποτέ, δεν τρομοκρατούνται και δεν ποινικοποιούνται, και δεν θα σταματήσουν να παλεύουν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ξενοδοχοϋπάλληλος σε απεργία πείνας
Σε απόγνωση βρίσκονται 40 εργαζόμενοι ξενοδοχείου στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα πολλών μηνών.
Ένας από αυτούς παραμένει κλειδωμένος στο εσωτερικό του ξενοδοχείου πραγματοποιώντας απεργία πείνας.
Στο χώρο βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου.
2810.gr